Tilbake til barokken

Jeg reiser ofte til Tsjekkia, og det er der jeg kjøper de fleste materialene. Stoffer, bånd og perler finner jeg i Praha, men skal jeg få tak i de vidunderlige glassknappene som er selve blikkfanget på putene og enkelte smykker, må jeg ta turen nordover til Jablonec nad Nisou.

I denne lille byen, som ligger en drøy mil fra grensen mot Polen, har de produsert glass og krystall i århundrer. Du har kanskje hørt om böhmisk krystall, men visste du at de også produserer perler og knapper av glass i området?

Mye har endret seg siden glasseventyret startet for et halvt årtusen siden, men knappene produseres omtrent på samme måte i dag som da de første så dagens lys en gang på 1700-tallet. Her snakker vi ekte håndverk!

En liten tur i skogen

En liten tur i skogen

De aller fineste knappene måtte jeg imidlertid enda litt lenger ut på landet for å finne Normalt selger vi bare engros, men vi lager alltid noen ekstra i tilfelle noe går galt under produksjonen, så det er bare å stikke innom, sa Tomas og la til at jeg måtte huske kontanter.

I Jablonec satte vi på gps-en. Etter først å ha endt i en landsby som kanskje har et navn, men helt sikkert ingen knappefabrikk, fant vi avstikkeren Google hadde staket ut for oss. Et par kilometer opp og ned på en svingete skogsvei senere var vi fremme.

Etter et aldri så lite besøk på snekkerverkstedet i huset ved siden av fant jeg også Tomas og et titall pappesker fylt med godsaker. Endelig kunne jeg gå bananas i bling-himmelen. Til slutt spurte jeg pent om det hadde latt seg gjøre å få en aldri så liten omvisning.

Tomas var vennligheten selv og tok meg med ut på tunet til det lille, gule huset på bildet. Det var som å reise tilbake til en annen tid.

Prosessen

Prosessen

Alle tsjekkiske glassknapper har en gang vært en glasstav
Jernene er flere hundre år gamle, og Tomas tviler på at de vil lage nye, smedarbeid er dyrt
Først blir glasset smeltet i ovnen til venstre for Tomas
Glassremsene blir brukket fra hverandre før de røffeste kantene slås av med et slags stempel
Deretter blir det presset i et, hmmm, mini-krumkakejern?
Kanten på knappene blir så polert før de til slutt pyntes med metall og håndmalte detaljer