Marsipankuler

Marsipankuler

Jeg er vokst opp med hjemmelaget marsipan til jul og blir skuffet hver eneste gang jeg våger meg på kjøpemarsipan.

Min variant er mindre søt enn den du får i butikken, og her er det ingen tvil om at hovedingrediensen er mandler.

Jeg smaksetter marsipanen med sherry, men det er selvfølgelig ikke nødvendig. Det er heller ikke noe i veien for å ha litt ekstra melis hvis du vil ha den søtere.

Hvis du ikke har temperert sjokoladen, bør du oppbevare kulene kjølig fordi utemperert sjokolade smelter ved ganske lav temperatur.

Jeg pleier ikke temperere sjokoladen av den enkle grunn at jeg er en skikkelig kløne på feltet og ender opp med en masse klin og et elendig resultat. Men hvis du vil, finner du en masse ulike oppskrifter på nettet. Kanskje er du flinkere enn meg.

Drikke til:

Det er kanskje ikke så vanlig å servere vin til julesnopet, men det smaker aldeles fortreffelig med et glass søt sherry til en kule smaksatt med sherry, og en cognac til kaffen er og blir godt – særlig hvis du har brukt druebrennevin i marsipanen.

Tips:

Det går fortere å bruke mandelmel, men da går du glipp av det litt grove, hjemmelagede preget. Du kan også lage marsipanbrød dekket med sjokolade. Det kan pyntes med gelétopper eller valnøtter.

Hvor mye?

ca. 20 stykker

Hvor lenge?

Enkel, men tidkrevende (mandlene må tørke minst et døgn)

Ingredienser:

200 g mandler
150 g melis
1 eggehvite
1 ss sherry eller cognac (kan sløyfes)
100 g mørk sjokolade (helst 70 %)
frysetørkede bringebær til pynt (kan sløyfes)

Marsipanen tørker ut hvis den ikke er dekket med sjokolade. Hvis du vil ha ren marsipan, anbefaler vi at du pakker den i plastfolie og triller kuler eller lager griser like før servering.

Fremgangsmåte:

Start med å skålde mandlene (hvis du bruker hele mandler).

Kok opp rikelig med vann og ha mandlene i kjelen (de skal ikke koke). La dem ligge i 10–15 minutter, til de enkelt slipper skallet. Ta dem ut med hullsleiv eller hell dem over i et dørslag. Press dem ut av skallet og la dem tørke på kjøkkenpapir i minst et døgn.

Mal mandlene, først en gang alene så en gang til sammen med melisen. Bruker du mandelmel, er det bare å sikte melisen og blande den godt med melisen.

Visp eggehvite og sherry lett med en gaffel og hell tre fjerdedeler i bollen med mandel- og melisblanding. Bruk hendene og bland godt. Tilsett resten av eggehvite- og sherryblandingen ved behov. Bruker du ikke sherry eller cognac i marsipanen, kan det hende det er behov for litt mer eggehvite.

Trill pølser av marsipanen og skjær den i passe store biter. Trill kuler med en diameter på ca. 2 cm.

Smelt sjokoladen. Bruk gjerne mikrobølgeovn. Start med 30 sekunder og kjør så intervaller på 10–20 sekunder. Rør mellom hver gang.

Dypp marsipankulene i den smeltede sjokoladen og sett dem på et brett dekket med bakepapir eller plastfolie. Legg på pynten før sjokoladen har stivnet.

Marsipanen tørker ut hvis den ikke er dekket med sjokolade. Hvis du vil ha ren marsipan, anbefaler vi at du pakker den i plastfolie og triller kuler eller lager griser like før servering.

Eller kanskje noe annet søtt?