Svařák – tsjekkisk gløgg

Svařák – tsjekkisk gløgg

Det er lite som er bedre en kald høstkvel enn varm drikke. Gløgg er noe av det beste som ikke egentlig hjelper mot forkjølelse, men desto bedre mot forbigående svartsyn. Kanskje er jeg ikke alene om å synes at hakkede mandler er mer forstyrrende enn godt i en drink. Jeg har derfor lagt min elsk på den tsjekkiske varianten. Smaken er ikke så ulik den norske, men sitrusen gjør den friskere.

Mannen min og jeg pleier å ta en tur til Praha før jul. Vi kjøper gaver, rusler i høstmørke middelaldergater og koser oss med god mat og ditto drikke. I 2020 ble det naturlig nok ingen førjulsferie på oss. Så da er det bare én ting å gjøre: Lage den selv.

Når krydderduften sprer seg i leiligheten, lukker jeg øynene og ser for meg at jeg rusler rundt mellom bodene på et av de stemningsfulle julemarkedene i den tsjekkiske hovedstaden. I hånden har jeg et pappkrus varmende og velduftende drikke. Neste gang!

Tips:

Det er ikke like enkelt hvis du bare har malt krydder, men det går bra med fyll-selv-teposer og det er jo også mulig å sile vinen gjennom et klede. Ellers kan jeg ikke anbefale hele krydder nok! Fordi de både er billigere i innkjøp og holder nærmest evig, blir det veldig mye rimeligere i lengden. Og da er det jo helt greit å ha en hel haug gode smaker i skapet selv om de bare brukes en sjelden gang.

Hvor mye?

4 glass/kopper

Hvor lenge?

Rask

Ingredienser:

1 flaske fruktig, ueiket rødvin
2 stjerneanis
6 nellikspiker
6 kardemommekapsler
6 allehåndebær (kan sløyfes)
½ muskatnøtt
1 kanelstang (mindre hvis du bruker ekte ceylonkanel)
skallet av en halv appelsin (bare det oransje)
4 appelsinskiver
4 sitronskiver
brunt sukker (litt mer enn du egentlig har samvittighet til)

Serveres med appelsin- og sitronskiver.

Fremgangsmåte:

Knus alle krydderne grovt i en morter. Jeg bruker fyll-selv-teposer, men det går fint å ha krydderne direkte i kjelen også, men da må du sile vinen etterpå. Et knytte av gasbind er også en mulighet.

Hell vinen i kjelen. Tilsett krydder, sukker og appelsinskall. Varm opp vinen nesten til kokepunktet.

La vin og krydder trekke 15–30 minutter – hvor lenge avhenger blant annet av størrelsen på krydderbitene. Pass på at det ikke koker!

Serveres med appelsin- og sitronskiver.

Eller noe annet godt å drikke?