Baba ganoush

Baba ganoush

De fleste av oss forbinder nok baba ganoush med sommeren. Ikke fordi denne smakfulle auberginedippen fra Midtøsten passer bedre i den varme årstiden, men fordi den smaker best når auberginene har fått ligge direkte på grillkullet.

Hvorfor ikke bruke peisen, tenkte jeg, og kastet et blikk ut på snøen som lavet ned. Som sagt så gjort. Da vedskiene i ovnen var forvandlet til glødende kull, la jeg inn auberginene som jeg på forhånd hadde prikket godt med en gaffel.

Etter ca. 20–25 minutter var de myke som smør og duftet herlig av røyk. Og smaken? Den var minst like god som den jeg får til på grillen om sommeren. Nå gjenstår det bare å steke lammebiffen og gjøre klar couscousen med rotgrønnsaker.

Drikke til:

Hva du skal ha i glasset, avhenger av hva du serverer dippen sammen med. Til et stort meze-måltid er det spennende med en oransjevin fra Georgia, Italia, Slovenia eller Tsjekkia. En ung, saftig rødvin smaker også godt, og en rød libaneser gjør det hele autentisk. En frisk øl blir selvfølgelig aldri feil.

Tips:

Baba ganoush er en super dip til gulrøtter eller andre rå grønnsaker. Den smaker også herlig til alt av grillede og ovnsbakte grønnsaker samt de aller fleste retter med smak av Midtøsten, Tyrkia eller Hellas. Bruk den som saus neste gang du lager lammekoteletter!

Hvor mye?

1 liten suppebolle

Hvor lenge?

Enkel og ganske rask

Ingredienser:

2 store auberginer, prikket med gaffel
3 ss tahini
1 fedd hvitløk
salt
sitron, presset
2–3 ss god olivenolje

persille, mynte og/eller granateplekjerner (til garnityr, kan sløyfes)

La den stå en times tid før servering så smakene får satt seg. Pynt med et par spiseskjeer god olivenolje, urter og/eller granateplekjerner.

Fremgangsmåte:

Prikk auberginene med en gaffel, da risikerer du ikke at de eksploderer i peisen eller på grillen. Legg dem rett på glørne (etter at veden har sluttet å brenne og det bare er glødende kull igjen hvis du benytter peismetoden).

La dem ligge til de er helt myke før du plukker dem ut med pølseklype.

La auberginene ligge i et dørslag til de er kalde nok til å kunne håndteres. Ta ut kjøttet med en skje. Det er superenkelt hvis de har ligget lenge nok i ovnen eller på grillen. Ha auberginekjøttet tilbake i dørslaget og la det renne av en stund til.

Hell det over i en bolle. Bruk saks, gaffel eller stavmikser for å klippe over de lange trådene. Vær forsiktig hvis du bruker stavmikser! Det skal jo ikke bli helt puré.

Bland inn hvitløk og tahini. Smak til med salt, olivenolje og presset sitron.

La den stå en times tid før servering så smakene får satt seg. Pynt med et par spiseskjeer god olivenolje, urter og/eller granateplekjerner.