Kyllingsalat med sesam og koriander

Kyllingsalat med sesam og koriander

Jeg simpelthen elsker kombinasjonen av hvitløk, ingefær og chili. Kryddertrioen virker forfriskende når solen steker, og varmende når snøen laver ned. Denne herlige kyllingsalater er som skapt for varme sommerdager. Hvis kvikksølvet i gradestokken har krøpet ned i det blå området, anbefaler jeg Kylling gong bao.

Salaten kan serveres som forrett, som en del av et større kinesisk måltid eller alene som hovedrett. Sørg i så fall for at det er nok nudler.

Jeg bruker helst chinkiang-eddik, men det er slett ikke nødvendig, og den kan være skummel for dere som lever glutenfritt. Tahini er sesampasta, og den selges i velassorterte dagligvarebutikker og asiatiske forretninger. Du kan selvfølgelig lage den selv, om du har tid og lyst.

Denne oppskriften finner du også i kokeboken jeg skrev sammen med Anja Skjævestad: Uten gluten

Drikke til:

Dette er hvitvinsmat. En frisk og fruktig riesling, gjerne med et snev restsødme, smaker nydelig. Det samme gjør en sauvignon blanc fra for eksempel New Zealand. En fruktig vin basert på druen chenin blanc er også et godt valg. Om den kommer fra Loire-dalen i Frankrike eller Sør-Afrika, er mindre viktig så lenge du forsikrer deg om at den er fruktdrevet.

Tips:

Det meste kan lages på forhånd. Lag sausen, kok kyllingen og riv den i strimler. Skyll salaten godt og legg den i en stor plastpose. Knytt igjen posen som en ballong og legg den kaldt.

Det eneste som må gjøres når måltidet nærmer seg, er å koke nudler, blande kylling og saus og å legge opp salaten. Grunnen til at du bør vente med å ha kyllingen i sausen, er at syren sakte men sikkert bryter ned strukturen i kyllingkjøttet. Vi vil jo ikke ha mos.

Hvor mye?

Middag til 2

Hvor lenge?

Ganske rask

Ingredienser:

250 g kyllingbryst
150 g glassnudler (ris- eller bønnevermicelli)

1–2 fedd hvitløk, finhakket
3 cm ingefær, finhakket
3 ss tahini (sesampasta)
1 ts sukker
2 ss soyasaus (glutenfri hvis det er nødvendig)
¼ ts sichuanpepper (eller ½ ts sort pepper)
1 ts eddik (sherry, balsamico eller lys)
1 rød chili, finhakket
1 ts sesamolje
3–4 ss vann

½ lite hode isbergsalat, strimlet
en god neve frisk koriander, hel eller grovhakket

Legg opp salaten som du vil. Jeg synes det er finest med hele korianderblader som på bildet, men de kan selvfølgelig grovhakkes og blandes i salaten om du foretrekker det.

Fremgangsmåte:

Kok opp ca. 1 liter vann med salt. Ha i kyllingbrystet og la det trekke til det er gjennomkokt, ca. 10–15 minutter. Stikk en skarp kniv i brystet. Hvis saften som siver ut er blank, er det ferdig. Gi den noen minutter til hvis den er rosa.

Ta kjelen av varmen og la kyllingen avkjøles i vannet. Sett gjerne hele kjelen i kaldt vann så går det fortere.

Kok opp nytt vann til nudlene. Ta kjelen av platen og ha i nudlene. De skal ikke koke. Rør et par ganger underveis så de ikke filtrer seg sammen.

La dem ligge til de er ferdige, fra 3–10 minutter avhengig av type (sjekk om de er ferdige ved å fiske opp en nudel og smak).

Skyll i rikelig med kaldt vann og sprinkle til slutt over litt olje for å unngå at de klistrer seg sammen.

I mellomtiden lager du sausen. Bland alle ingrediensene og spe til slutt med vann til passe konsistens og smak.

Riv kyllingkjøttet i strimler. Bank den gjerne lett med en kjøtthammer først. Bland den i sausen.

Legg nudler, salat og kyllingrøre på et fat. Topp med koriander.

Legg opp salaten som du vil. Jeg synes det er finest med hele korianderblader som på bildet, men de kan selvfølgelig grovhakkes og blandes i salaten om du foretrekker det.