Sjopska-salat

Sjopska-salat

Denne salaten er vel opprinnelig fra Bulgaria, men jeg har fått den i ulike versjoner flere steder i det som en gang gikk under betegnelsen Øst-Europa.

I Tsjekkia er grønnsakene skåret i store biter, og den serveres stort sett uten både valnøtter og persille. I den georgiske fetteren er det desto mer av begge deler. Og er det ett sted i verden man bare må spise valnøtter, så er det nettopp Georgia. Du får dem ikke bedre noe sted (tror jeg).

Jeg liker å skjære grønnsakene i mindre biter, og jeg synes det smaker best med grillet paprika – og store mengder lubne valnøtter. Jeg sparer forresten ikke på osten heller.

Salaten passer til det meste, og tilfører en kjærkommen friskhet til både gryter og grillmat.

Drikke til:

Hva du skal ha i glasset avhenger vel mer av resten av måltidet enn salaten. stort sett er hvit- og rosévin best til salat, men en ung og frisk rødvin er jo veldig godt til grillet mat. Husk å gi den halvtime i kjøleskapet før du setter den på bordet. Gløgg og salat er ikke å anbefale.

Tips:

Salaten blir egentlig enda penere med uskrellet agurk, men personlig liker jeg ikke smaken av agurkskall.

Jeg anbefaler å fjerne kjernen i agurken, i hvert fall hvis du lager salaten en stund før den skal serveres. Bruk teskje.

Hvor mye?

2 personer

Hvor lenge?

Rask (hvis du velger frisk paprika eller har ferdigrillet)

Ingredienser:

2–3 tomater, uten innmat og grovhakket (eller 10–12 småtomater delt i fire)
½ agurk, skrelt og skåret i terninger
1 liten paprika (gjerne grillet), grovhakket
½ rødløk, i syltynne skiver
en god neve persille, grovhakket
1 ss god olivenolje eller valnøttolke
1 ss rødvinseddik
salt og nykvernet pepper
15 valnøtter, grovhakket
fetaost, revet

Topp med revet fetaost rett før servering. Salaten kan serveres til det meste av grillet mat eller gryter som er litt fattige på grønnsaker.

Fremgangsmåte:

Bland alle ingredienser med unntak av fetaosten.

Smak til med salt, pepper og eddik.

Topp med så mye fetaost du har lyst på og samvittighet til.

Topp med revet fetaost rett før servering. Salaten kan serveres til det meste av grillet mat eller gryter som er litt fattige på grønnsaker.