Kylling gong bao

Kylling gong bao

Jeg har tatt bildet av av denne fantastiske retten, men jeg har ikke laget maten. Vi fikk den servert på en trivelig uterestaurant i Chengdu, hovedstaden i den kinesiske provinsen Sichuan. Kylling gong bao må være en av få retter som har blitt bannlyst av politiske årsaker. Navnet har den fått etter Ding Boazhen, en av qing-dynastiets aller siste guvernører i Sichuan. Dings tittel var gong bao, som kan oversettes med palassets vokter.

Det falt rødegardistene særdeles tungt for brystet at en så god og populær matrett var oppkalt etter en av keiserens menn. Under kulturrevolusjonen måtte man derfor pent be om kyllingterninger med brunet chili.

Å spise med pinner fra en flat tallerken er vanskelig, og kineserne bruker da også de flate kun som serveringsfat. Maten spises fra små boller. Forsyn deg med ris, hent godsakene fra serveringsfatet og legg dem på toppen av risen. Løft bollen ved å legge tommelen på kanten av bollen og støtt opp under med pekefinger, langfinger og ringfinger.

Det er slett ingen heksekunst å spise med pinner når veien fra bolle til munn bare er noen centimeter, og du slipper å jage risen rundt på tallerkenen. Det er jo egentlig litt pussig at vi nordboere, som unektelig er noen reale kløner med pinner, gjør det ekstra vanskelig for oss selv. Vi erstatter kniven og gaffelen med pinner, men dropper risbollen som gjør prosessen såre enkel.

Drikke til:

Øl er godt til sterk mat, og det er også fruktige hvitviner. En østerriksk grüner veltliner eller en tysk riesling, gjerne med litt restsødme, vil passe godt. Vil du ha et glass rødt, bør du gå for en som er ung, frisk, ueiket og lett avkjølt. Beaujolais eller andre basert på druen gamay er et godt tips. Røde, ueikede Loire-viner av cabernet franc passer også overraskende godt, så lenge du ligger unna de mer tanninrike.

Tips:

I Norge kommer gong bao-en gjerne med både brokkoli og gulrøtter, men de eneste grønnsakene i en ekte gong bao er vårløk og store mengder tørket chili. Det betyr ikke at kinesernes måltid er uten grønnsaker, bare at de serverer dem for seg, eller à part som det heter på kokkefransk.

Hakker du litt ekstra hvitløk og ingefær til grønnsakene når du forbereder kyllingen, sparer du deg for dobbeltarbeid.

Hvor mye?

Middag til to

Hvor lenge?

Det ser komplisert ut, men det går fort

Ingredienser:

300 g kyllingkjøtt, i terninger på ca. 1 ½ cm
3 fedd hvitløk, i tynne skiver
3 cm fersk ingefær (ca. like mye som hvitløk), i tynne strimler
1 bunt vårløk (det hvite og lysegrønne), i biter på ca. 1 ½ cm
1 god neve tørkede chili (mindre hvis de er veldig sterke)
½ ts sichuanpepper (kan erstattes med sort pepper)
1 ½ dl peanøtter, hele

Marinade:
¼ ts salt
2 ts soyasaus (glutenfri, hvis det er nødvendig)
1 ts risvin eller tørr sherry (kan erstattes med ½ ts balsamico eller sherryeddik)
2 ts maisenna

Saus:
4 ts sukker
1 ½ ts maisenna
1 ½ ts sesamolje
3 ss soyasaus (glutenfri, hvis det er nødvendig)
1 ss balsamico eller sherryeddik
4 ss vann

Brokkoli eller squash med hvitløk og ingefær til servering.

Serveres med ris og rørestekte grønnsaker. Jeg skjærer brokkoli i store biter og steker den på kjempehøy temperatur en kort stund. Når bitene begynner å få brune flekker, har jeg litt finhakket hvitløk og ingefær i pannen og heller over noen spiseskjeer soyaus og en teskje sesamolje. Det går på 1–2–3.

Fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene til marinaden.

Skjær kyllingen i biter og ha den i marinaden.

Bland ingrediensene til sausen i en liten bolle, sett til side.

Del chiliene i to hvis de er hele og ta ut så mye av frøene du får til uten å knuse dem hvis du ikke liker det altfor sterkt.

Ha 3–4 ss olje i en stekepanne og stek chili og sichuanpepper på medium lav varme 2–3 minutter mens du rører. Pass på at chilien ikke blir svidd.

Ha kyllingen i pannen, sett opp temperaturen og rørestek til kyllingbitene er hvite utenpå og ikke lenger klistrer seg sammen.

Ha i ingefær, hvitløk og vårløk. Rørestek videre til kjøttet er gjennomstekt.

Ha sausen i pannen mens du fortsetter å røre. Etter et minutt eller to har sausen blitt tykk og blank og maten er klar.

Dryss peanøttene over.

Serveres med ris og rørestekte grønnsaker. Jeg skjærer brokkoli i store biter og steker den på kjempehøy temperatur en kort stund. Når bitene begynner å få brune flekker, har jeg litt finhakket hvitløk og ingefær i pannen og heller over noen spiseskjeer soyaus og en teskje sesamolje. Det går på 1–2–3.