Bolinhos – klippfiskboller

Bolinhos – klippfiskboller

Bolinhos de bacalhau høres veldig eksotisk ut, men direkte oversatt betyr det ikke annet enn torskeboller. Disse små, gylne klippfiskbollene er populære både i Portugal og Brasil.

De herlige og sprø munnfullene kan serveres som forrett, smårett eller aperitiff, og de er som skapt for tapasbordet. De smaker best varme eller lune. Majones, aioli eller denne vidunderlige grønne sausen er det perfekt tilbehør.

Dette er en ganske stor porsjon, men klippfisk selges jo stort sett i pakninger på 400 gram. Husk å beregne et par døgn til utvanning av fisken. Følg anvisning på pakken, anbefalt tid varierer med hvor tykke bitene er. Det er ikke nødvendig å kjøpe den dyreste fisken. Det gjør jo ingen ting om den er litt fillete når den skal bli boller. Bare sørg for å få bort alt av skinn og ben.

Drikke til:

Det enkle valget her er en hvit portugiser. Jeg velger meg en frisk vin fra Vinho Verde basert på druen alvarinho. Til deg som har lyst til å smake noe nytt og spennende, anbefaler jeg iskald, knusktørr sherry – fino eller manzanilla. En iskald pils er selvfølgelig heller ikke å forakte. Det samme gjelder en frisk og god eplemost fra en norsk fruktbygd.

Tips:

Deigen kan lages dagen før og oppbevares kaldt til bollene skal stekes. De kan stekes en stund i forveien og holdes varme i stekeovnen, men ikke for lenge. En times tid på ca. 70 grader er ikke noe problem.

Bolinhos smaker best når de er nystekt, men blir det altfor mye, kan de fryses og varmes opp i ovnen ved neste korsvei.

Hvor mye?

50–60 boller

Hvor lenge?

Ganske rask + ca. 2 døgn utvanning

Ingredienser:

400 g klippfisk, utvannet
4–500 g melne poteter (f.eks. mandelpoteter)
1 liten løk, finhakket
2 vårløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
olivenolje
1 liten neve bladpersille, finhakket
1 liten neve frisk koriander, finhakket (kan sløyfes)
1–2 grønne chili, finhakket (kan sløyfes)
½ ts kajennepepper (kan sløyfes)
pepper
2–3 egg, lettpisket
olje til steking

Serveres med en limebåt og hjemmelaget majones, aioli (majones med et knust hvitløkfedd) eller jalapeño- og koriandersaus. Pynt gjerne med bladpersille eller korianderblader.

Fremgangsmåte:

Vann ut fisken som angitt på pakken. Kok opp usaltet vann og la den utvannede fisken trekke i 10 minutter. Hell av vannet og avkjøl. Mens fisken avkjøles, skreller og koker du potetene. La potetene dampe seg tørre. Rens fisken for skinn og eventuelle ben. Riv den med fingrene, den skal ikke bli helt mos.

Fres løk, vårløk og hvitløk i litt olivenolje. Sett til side. Ha potetene i en bolle og mos dem med gaffel eller potetstapper. Tilsett fisk, løkblanding, urter, krydder og egg – for ekstra luftige boller, kan du stivpiske eggehvitene og vende dem inn helt til slutt – og bland godt, helst med hendene (bruk gjerne hansker).

Form boller med to skjeer, eller enklere, med én skje i hånden. Stek dem på ganske høy varme i pannen i rikelig med olje – de skal nesten friteres. Stek gjerne en prøvekake for å se om noe mangler.

Legg bollene på kjøkkenpapir så overflødig olje kan renne av. Hold dem varme i ovnen til servering.

Serveres med en limebåt og hjemmelaget majones, aioli (majones med et knust hvitløkfedd) eller jalapeño- og koriandersaus. Pynt gjerne med bladpersille eller korianderblader.