Georgisk hvitløksbonanza

Georgisk hvitløksbonanza

Det er vrient å få et godt bilde av denne herlige retten. Det ville vært penere om jeg hadde redusert sausen mer, men det ville vært juks. Et grønt blad eller to ville også gjort nytten, men det ville også vært juks. I den virkelige verden ville det druknet i løpet av noen minutter. Sausen skal nemlig være ganske tynn. Men, vi kan vel enes om at man ikke skal skue hunden på hårene, i hvert fall ikke til hverdags.

Det beste med denne middagen er at det er store mengder saus. Det ser kanskje voldsomt ut med en halv hvitløk til to personer, men det er ingen grunn til panikk. Det smaker selvfølgelig hvitløk også etter at den er sautert i smør på lav varme i ti–tolv minutter, men de skarpe kantene har forsvunnet som dugg for solen.

Sjopska-salaten passer utmerket til. Begge disse oppskriftene er forresten i Uten gluten, boken jeg skrev sammen med Anja Skjævestad. Bildet der er selvfølgelig mye penere enn mitt. Du vet, profesjonell fotograf og alt det der.

Har du problemer med å få perfekt ris? Prøv denne metoden.

Drikke til:

Til en enkel og rask hverdagsmiddag er det best med noe enkelt i glasset. Vann, gjerne med bobler, er en selvfølgelig godt, men har du lyst på noe med mer smak, er både pils og en ung, frisk og lett avkjølt rødvin gode valg.

Tips:

Dette er en utrolig rask og grei kyllinggryte som på originalspråket kalles sjqmeruli. Du kan bruke ferdig grillkylling, men den blir aldri like saftig og du går glipp av den herlige smaken som sitter i pannen når du steker kyllingen selv. Det er selvfølgelig ingenting i veien for å bruke lår eller hel kylling.

Hvor mye?

Middag til to

Hvor lenge?

Rask

Ingredienser:

1 stort kyllingbryst (eller to små), i gode biter
½ hvitløk (ikke trykkfeil), finhakket
30 g smør
4 dl helmelk (ev. lettmelk og litt fløte)
salt og nykvernet pepper

Sjopska-salat og ris, mer trengs ikke.

Fremgangsmåte:

Begynn med risen. Bruk gjerne metoden jeg har lenket til over. Det tar ganske nøyaktig 33 minutter og passer perfekt in i arbeidsflyten.

Smelt smøret i en liten kjele og ha i hvitløken. La den surre på svak varme i ca. 10 minutter før du har i melken. La det trekke i noen minutter.

Mens hvitløken koser seg i smøret, steker du kyllingen i litt olje i en varm panne.

Hell over hvitløksmelken når kyllingen har blitt pent brun.

Skrap løs den gode smaken som sitter igjen etter kyllingstekingen og la det koke til kyllingen er ferdig og sausen har begynt å tykne.

Tilsett litt mer melk om den blir for tykk (den skal være ganske tynn), skru opp varmen og la den stå litt til om den er for tynn. Pass på at det ikke svir seg i bunnen.

Når risen er ferdig, burde kyllingen være klar.

Sjopska-salat og ris, mer trengs ikke.