Grønnkålsalat #1

Grønnkålsalat #1

Hemmeligheten bak en god grønnkålsalat er en ganske brutal massasje. Dropper du det punktet på listen, forblir de grønne bladene vanskelige å tygge, og måltidet blir mer en kamp enn en nytelse.

Den fargerike salaten er et lite veggis-måltid i seg selv, men den smaker også fantastisk som tilbehør til for eksempel gode pølser. Den gjør seg godt på koldtbordet, og til grillmat er den uovertruffen.

Sist, men ikke minst, er den mettende. Det er med andre ord ikke behov for metningsgarnityr – som er kokkenes ord for poteter, pasta, ris og den slags.

Lag gjerne dobbel porsjon. Den blir bare bedre etter å ha overnattet i kjøleskapet, og bedre lunsj skal det godt gjøres å oppdrive.

Drikke til:

Her kommer det helt an på hva du skal servere salaten sammen med. Hvis den spiller hovedrollen, vil en fersk, østerriksk grüner veltliner smake godt, mens en ung, frisk og fruktig rødvin helt uten eik vil være et godt valg hvis det er grillmat som står på menyen. Til koldtbordet er rosévin en sikker allrounder.

Tips:

Puy-linser holder formen bedre enn andre linser og egner seg derfor godt i salater. Du får dem i velassorterte dagligvareforretninger. De trenger ikke bløtlegging, og koketiden er kort.

Har du valnøttolje, blir det ekstra godt om du erstatter litt av olivenoljen med den. En god blanding, med andre ord.

Hvor mye?

Lunsj eller fullverdig tilbehør til to

Hvor lenge?

Rask

Ingredienser:

Salat:
1 pakke (150–200 g) grønnkål
½ ts salt
1 ss sherry- eller balsamicoeddik
1 god neve valnøtter, grovhakket
1 dl puy-linser
ca. 30 gram revet parmesan
½ lite granateple, kjernene

Dressing:
2 ts dijonsennep
3 ts flytende honning
1–2 ss sitronsaft eller eddik
1 ½ dl god olivenolje (ev. 1 dl + ½ dl valnøttolje)

Salaten kan serveres med en gang, men den blir enda litt bedre om den får stå en stund på benken til smakene får satt seg.

Fremgangsmåte:

Kok linsene i vann uten salt til de er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. La dem renne av i et dørslag. Sett til side.

Vask grønnkålen og la den renne av. Skjær bort de tykke stilkene og rull bladene sammen etter beste evne. Skjær «rullene» i tynne skiver og hakk dem gjerne litt ekstra. Ha kålen i en bolle med salt og eddik. Masser kålen til den blir myk og går fra å være matt og grågrønne til lekker, blank og mørkegrønn. Det tar noen minutter.

Ha i hakkede valnøtter, granateplekjerner og parmesan.

Bland sennep, honning og syre (sitronsaft eller eddik). Spe med oljen. Den bør blande seg fint. Smak til med pepper.

Hell dressingen over salaten og bland godt. Til slutt har du linsene i bollen og blander alt. Vær litt forsiktig så du ikke lager mos av linsene.

Salaten kan serveres med en gang, men den blir enda litt bedre om den får stå en stund på benken til smakene får satt seg.