Plukk ut stygge erter.
Skyll ertene godt og legg dem i bløt i kaldt vann over natten.
Hell av bløtevannet og kok ertene i rikelig med vann og natron. Natron gjør skallet mer «fillete» og gir et glattere resultat. Det er ingen krise om du ikke har natron, og du bør droppe det hvis du samtidig koker erter som skal brukes hele.
Kok ertene til de er helt møre. Hvor lang tid det tar, avhenger av botid i skapet og sikkert en del annet også.
Mens ertene kokes, rister du hel spisskummen i en tørr, varm panne. Støt dem i morter. Det gjør ingenting om de ikke er helt knust. Ristede spisskummenfrø blir herlige og sprø og ikke noe vanskelig å tygge.
Hell vannet av ertene, men ta vare på en desiliter eller to. Legg noen erter til side til pynt (hvis de ser ok ut). Ha de varme ertene i foodprosessor, en bolle e.l. sammen med tahini, saften av en kvart sitron, hvitløk, spisskummen, salt og ca. 1 dl av kokevannet.
Kjør i foodprosessor eller stavmikser til du har en glatt masse. Tilsett mer kokevann hvis den blir for fast. Smak til. Sannsynligvis trengs det mer sitron, og kanskje også litt salt.
Når hummusen har nådd romtemperatur, er den klar til servering. Lag en fordypning i hummusen og hell i litt god olivenolje. Dryss over litt paprikapulver og pynt med kikertene du la til side og persille.