Hummus

Hummus

Det er lite som er mer tilfredsstillende enn en god dipp og noe godt å dyppe i den, og det er vel ikke fritt for at vi kanskje dytter litt mer snop i ansiktet enn vi egentlig har godt av.

Denne oppskriften tilfredsstiller både vår indre godtegris og kroppens behov. Hummus er laget av kikerter og tahini (sesamfrøpasta) og dypper du gulrøtter i stedet for potetgull, burde selv ernæringsguruene smile fornøyd. Rimelig er det også – i hvert fall hvis du bruker tørkede kikerter. Det tar litt lengre tid, men de passer seg selv både under bløtleggingen og kokingen. Videre arbeidskrevende er det med andre ord ikke.

Drikke til:

Hva du skal ha i glasset, avhenger av hva du serverer dippen sammen med. Til et stort meze-måltid er det spennende med en oransjevin fra Georgia, Italia, Slovenia eller Tsjekkia. En ung, saftig rødvin smaker også godt, og en rød libaneser gjør det hele autentisk. En frisk øl blir selvfølgelig aldri feil. Hvis du serverer hummusen med rå grønnsaker som aperitiff, er det ingenting som slår bobler, gjerne en fransk crémant eller en spansk cava.

Tips:

Om du bruker kikerter på boks eller tørkede, er opp til deg. Jeg bruker helst tørkede, og ettersom jeg ikke liker dobbeltarbeid, koker jeg til dagens hummus og morgendagens middag samtidig. Dropp natron hvis du skal bruke resten i salat eller andre retter som krever hele, pene erter.

Jeg kan ikke anbefale hele krydder nok! Fordi de både er billigere i innkjøp og holder nærmest evig, blir det veldig mye rimeligere i lengden. Og da er det jo helt greit å ha en hel haug med gode smaker i skapet selv om de bare brukes en sjelden gang.

Hvor mye?

1 liten suppebolle

Hvor lenge?

Rask

Ingredienser:

100 g tørkede kikerter eller 1 boks (papp)
¼ ts natron (hvis du bruker tørkede kikerter (kan sløyfes))
4 ss tahini
¼– ½ sitron, saften av
2 fedd hvitløk. finhakket
½ ts salt
½ ts spisskummen, malt eller støtt
kokevann fra kikertene eller lake fra boksen

olivenolje
paprikapulver og bladpersille til pynt (kan sløyfes)

Serveres med gulrotstaver. Hummusen holder seg fint i et par dager i kjøleskap om du dekker bollen med plastfilm.

Fremgangsmåte:

Plukk ut stygge erter.

Skyll ertene godt og legg dem i bløt i kaldt vann over natten.

Hell av bløtevannet og kok ertene i rikelig med vann og natron. Natron gjør skallet mer «fillete» og gir et glattere resultat. Det er ingen krise om du ikke har natron, og du bør droppe det hvis du samtidig koker erter som skal brukes hele.

Kok ertene til de er helt møre. Hvor lang tid det tar, avhenger av botid i skapet og sikkert en del annet også.

Mens ertene kokes, rister du hel spisskummen i en tørr, varm panne. Støt dem i morter. Det gjør ingenting om de ikke er helt knust. Ristede spisskummenfrø blir herlige og sprø og ikke noe vanskelig å tygge.

Hell vannet av ertene, men ta vare på en desiliter eller to. Legg noen erter til side til pynt (hvis de ser ok ut). Ha de varme ertene i foodprosessor, en bolle e.l. sammen med tahini, saften av en kvart sitron, hvitløk, spisskummen, salt og ca. 1 dl av kokevannet.

Kjør i foodprosessor eller stavmikser til du har en glatt masse. Tilsett mer kokevann hvis den blir for fast. Smak til. Sannsynligvis trengs det mer sitron, og kanskje også litt salt.

Når hummusen har nådd romtemperatur, er den klar til servering. Lag en fordypning i hummusen og hell i litt god olivenolje. Dryss over litt paprikapulver og pynt med kikertene du la til side og persille.

Serveres med gulrotstaver. Hummusen holder seg fint i et par dager i kjøleskap om du dekker bollen med plastfilm.