Kunsten å koke ris

Kunsten å koke ris

Har du noen gang spist hard ris? Eller altfor klissete ris? Eller ris som er svidd i bunnen? Du er ikke alene. Jeg har både spist og laget alle variantene, og innimellom har jeg også greid det kunststykke å koke ris som er grøt i midten, rå på toppen og svidd i bunnen.

Å koke ris burde være enkelt. Vann, ris og litt salt er alt som skal til. Hvordan kan det da gå så inderlig galt? Da Anja og jeg skrev Uten gluten, bestemte vi oss, en gang for alle, å finne løsningen på problemet. Vårt første råd er å glemme det som står på pakken. De fleste anbefaler dobbelt så mye vann som ris, og rundt 20 minutter koketid. For perfekt ris bør du beregne bedre tid og bruke mindre vann. Hvor mye avhenger av typen.

Vi leste fremgangsmåter, og vi trålet nettet. Vi prøvde, og vi feilet. Til slutt kom vi frem til en idiotsikker metode. Her har du ett av en hel rekke gode tips hentet fra kokeboken vår.

Fordi vi bruker mest jasminris, brukte vi den. Basmati og parboiled trenger noe mer vann enn jasminris. Det gjør også ris med lang botid i kjøkkenskapet. Felles for dem alle er at de ønsker seg en tykkbunnet kjele som er stor nok til å tåle at risen dobler seg i størrelse, samt et lokk som passer. Sånn, da var det bare å sette i gang.

Drikke til:

Det avhenger helt av hva som serveres sammen med din perfekte ris.

Tips:

Det kan være vanskelig å få riktig temperatur med en konvensjonell koketopp. For å unngå at det koker over, eller at risen blir svidd, kan det være lurt å skru en av de andre platene på nest laveste trinn samtidig som du setter risvannet til koking. Når risen er ferdig med å fosskoke, flytter du kjelen over på plate nummer to, som nå holder akkurat passe temperatur.

Hvor mye?

Opp til deg

Hvor lenge?

33 minutter

Ingredienser:

1 dl ris per person
1½ dl vann per desiliter ris
litt salt

Alt som passer til ris.

Fremgangsmåte:

Skyll risen godt i et dørslag eller en sikt. Skyllevannet blir aldri helt klart, så det er det ingen grunn til å vente på.

Kok opp 1½ dl vann per dl ris. Ha i risen og kok opp igjen. Sett timeren på 15 minutter og la risen fosskoke i ca. 1 minutt uten lokk. Rør et par runder for å løsne det som setter seg fast i bunnen.

Legg på lokket, skru ned varmen (på min induksjonstopp er nest laveste trinn perfekt) og la risen stå til det piper.

Ta kjelen av platen uten å løfte på lokket og la stå i 10 minutter til.

Ta av lokket og fluff risen med en gaffel. Legg på lokket og la den stå i ytterligere 5 minutter.

Voilà – perfekt ris som fortsatt har litt tyggemotstand og er akkurat passe klissete til at den kan spises med pinner!

Alt som passer til ris.