Har du noen gang spist hard ris? Eller altfor klissete ris? Eller ris som er svidd i bunnen? Du er ikke alene. Jeg har både spist og laget alle variantene, og innimellom har jeg også greid det kunststykke å koke ris som er grøt i midten, rå på toppen og svidd i bunnen.
Å koke ris burde være enkelt. Vann, ris og litt salt er alt som skal til. Hvordan kan det da gå så inderlig galt? Da Anja og jeg skrev Uten gluten, bestemte vi oss, en gang for alle, å finne løsningen på problemet. Vårt første råd er å glemme det som står på pakken. De fleste anbefaler dobbelt så mye vann som ris, og rundt 20 minutter koketid. For perfekt ris bør du beregne bedre tid og bruke mindre vann. Hvor mye avhenger av typen.
Vi leste fremgangsmåter, og vi trålet nettet. Vi prøvde, og vi feilet. Til slutt kom vi frem til en idiotsikker metode. Her har du ett av en hel rekke gode tips hentet fra kokeboken vår.
Fordi vi bruker mest jasminris, brukte vi den. Basmati og parboiled trenger noe mer vann enn jasminris. Det gjør også ris med lang botid i kjøkkenskapet. Felles for dem alle er at de ønsker seg en tykkbunnet kjele som er stor nok til å tåle at risen dobler seg i størrelse, samt et lokk som passer. Sånn, da var det bare å sette i gang.