Maissuppe

Maissuppe

Det er gøy å plukke mais, og det går fort! Nesten for fort. Før du vet ordet av det står du der med stappfulle bæreposer, og tanken på hva du skal bruke alle kolbene til melder seg. Jeg går for denne vakkert lysegule og fløyelsmyke maissuppen som er så god at det er umulig å slutte å spise.

Det er ikke mange ingredienser som skal til, men i denne suppen er det den subtile maissmaken som spiller førstefiolin. Det lille chilibittet bare fremhever hovedråvarens milde, søte smak.

Drikke til:

Dette er ikke retten får de store vinene. Det smaker godt med et glass kaldt vann, gjerne med bobler, og en eplemost blir aldri feil. En lys, lett øl er også et passende følge, det samme er michelada.

Tips:

Mais bør legges i fryseren så snart de kommer i hus. Det er ikke nødvendig å koke kolbene først. Frosne maiskolber har ikke den samme spensten som fersk mais, men i denne suppen spiller ikke det noen rolle. Som en variasjon kan du tilsette en klype karri. Du kan selvfølgelig bruke rød eller grønn paprika, men da får du ikke den samme lekre, lysegule fargen.

Hvor mye?

ca. 1 liter

Hvor lenge?

Ganske rask

Ingredienser:

4 maiskolber (evt. 2 store eller 4 små bokser maiskorn, avrent)
1 løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, hakket
½ gul paprika, grovhakket
½ rød chili, finhakket
4-5 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong (ev. kylling)
1 ½ dl matfløte, gjerne lett
salt og nykvernet pepper
sitronsaft

Det smaker godt med pannestekte ostesmørbrød. Ost, brød og smør er alt som skal til. Legg ost mellom to skiver og smør med smør på den ene siden. Ha litt smør i pannen og legg dem med smørsiden opp. Snu når de er pent gyllenbrune på den ene siden og stek videre til de er ferdige.

Fremgangsmåte:

Skjær kornene av maiskolebene med en skarp kniv. Det er lettere hvis du deler dem i to kortere biter først. Skrap dem godt så du får med all den gode smaken. Sett til side.

Stek løk, hvitløk, paprika og chili i litt olje eller smør i en gryte til det er mykt og løken er blank. Ha maiskornene i kjelen. Tilsett vann og en knust buljongterning. Kok opp og la koke i 5–6 minutter.

Kjør alt med stavmikser eller blender i noen minutter til en glatt masse.

Hell suppen i en sikt og bruk en øse til å dytte suppen gjennom sikten.

Tilsett fløte, varm opp og smak til med salt, pepper og sitron.

Det smaker godt med pannestekte ostesmørbrød. Ost, brød og smør er alt som skal til. Legg ost mellom to skiver og smør med smør på den ene siden. Ha litt smør i pannen og legg dem med smørsiden opp. Snu når de er pent gyllenbrune på den ene siden og stek videre til de er ferdige.