Tostadas med tunfisktartar

Tostadas med tunfisktartar

Det meksikanske kjøkken er utrolig variert, og som de fleste andre har meksikanerne falt for de asiatiske smakene. Men maistortillas kommer man ikke utenom. De smaker av mais og serveres myke, varme og nystekte. Det som blir til overs, frityrstekes og blir tostadas eller totopos (tortillachips).

Du kan lage tortillaene selv av masa harina eller du kan kjøpe dem ferdig. På min lokale Meny har de både masa harina (Maseca) og to ulike typer maistortillas. Den ene er importert fra Mexico, den andre er av merket Old El Paso og er bakt i Spania. De meksikanske er enklest å fritere, de spanske smaker best.

Drikke til:

For en ekte følelse av Mexico anbefaler jeg chelada. Stryk litt lime på kanten av et glass, hell litt salt på en skål og snurr glasset i saltet så det fester seg på kanten. Ha rikelig med isbiter i glasset. Press en lime over isen og avslutt med en flaske iskaldt lyst og lett øl. Hvis du tilsetter litt worcestershiresaus og meksikansk hot sauce, får du michelada.

Tips:

Disse godbitene kan serveres som forrett, smårett eller aperitiff. Skjærer du tunfisken i mindre biter og deler tortillaene i fire før fritering, har du en herlig munfull å by gjestene på når de kommer. Alt kan lages ferdig på forhånd.

Hvor mye?

Forrett til 4

Hvor lenge?

Litt tidkrevende

Ingredienser:

4 maistortillas
guacamole av 1 stor eller 2 små avokadoer
200 g rå tunfisk
1 cm ingefær, finhakket (ca. 2–3 ts)
¼–½ rød chili, finhakket
1 vårløk, finsnittet
3 ss soyasaus (glutenfri)
¼ lime, saften av (skjær resten i båter og sett på bordet)
½–1 ts sesamolje
litt finhakket koriander (bruk gjerne stilken, bladene blir pynt)

Spar noen pene korianderblader til servering. Det gjør seg med både mørke og lyse sesamfrø.

Fremgangsmåte:

Tortillaene bør være litt tørre. De kan tørkes i mikroen hvis de er for fuktige. Legg litt kjøkkenpapir i en liten haug i ovnen og legg én og én tortilla oppå. Kjør på full styrke i ca. 30 sekunder. Gjenta med resten og avkjøl.

Hell 3–4 cm olje i en tykkbunnet gryte og varm opp. Del gjerne en tortilla i mindre biter og prøv deg frem til riktig temperatur og tid. De skal bli pent gylne og sprø (de er gjerne litt myke med en gang). La dem renne av på kjøkkenpapir.

Mens tortillaene renner av og blir sprø, lager du topping og guacamole (oppskrift på side 148). Skjær fisken i terninger, varier størrelsen etter smak og serveringsstørrelse. Bland alle ingrediensene. Sett kaldt til servering.

Fordel guacamole utover tostadaene og topp med tunfisken. Avslutt med sesamfrø og noen pene korianderblader.

For et godt resultat kan det være lurt å prøve seg frem, både når det gjelder antall sekunder i mikroen, oljetemperatur og tid i frityren. Du kan selvfølgelig bruke kjøpe-chips, men pass på at de ikke er for salte.

Spar noen pene korianderblader til servering. Det gjør seg med både mørke og lyse sesamfrø.