Jalapeño- og koriandersaus

Jalapeño- og koriandersaus

Det er lite som ser like fristende ut som mørkegrønne, blanke, glatte og lubne jalapeños. De er ikke alltid helt enkle å få tak i, og de kan ha en ganske avskrekkende prislapp. Men de er verdt både jobben og hver eneste krone.

Glimrer de med sitt fravær, kan du erstatte dem med vanlige grønne chilier. Det smaker ikke helt det samme, og de er ikke like kjøttfulle. Men slenger du med halvparten av en liten grønn paprika, får du både det lille bittet og litt fylde i smaken.

Denne sausen er lekkert lysegrønn og passer til det meste av grillmat og texmex – og den tilfører det lille ekstra til alle dem som synes det tradisjonelle koldtbordet er en smule tamt.

Og sist, men ikke minst, gjør den seg som dipp. Det være seg til tortillachips, grønnsaksstaver eller bolinhos. Denne oppskriften finner du også i Uten gluten, kokeboken jeg skrev sammen med Anja Skjævestad.

Drikke til:

Det kommer selvfølgelig helt an på hva du bruker sausen til. Til meksikansk mat, er og blir michelada favoritten.

Til grillmat er en ung, saftig og frisk og ueiket rødvin førstevalget. Hvor den kommer fra, er ikke så viktig. Bare husk å gi den en halvtime i kjøleskapet før servering.

Tips:

Det er vanskelig å si hvor mange chilier som skal til for å få den rette balansen. Noen er supersinte, andre er milde som paprika. Hvis chilien er for sterk, kan du spe på med en kvart grønn paprika. Den trenger litt mer varmebehandling enn sine mindre slektninger, men gir god fylde.

Jeg kjøper alltid så mange jalapeños at jeg kan dekke et helt brett når jeg legger dem tett-i-tett, og tilsvarende stor mengde hvitløk og koriander. Blandingen fryser jeg ned i passende porsjoner. Da er det gjort i en fei å tilsette majo og rømme neste gang jeg har behov for en dipp eller saus.

Hvor mye?

Opp til deg

Hvor lenge?

Litt tidkrevende

Ingredienser:

10–25 friske jalapeños (eller annen mild grønn chili)
1–2 gode never frisk koriander, med stilk
1–2 fedd hvitløk, i store biter
2–4 ss majones
5-10 ss lettrømme eller crème fraîche
limesaft
salt

La sausen hvile minst en halvtime i kjøleskapet før servering. Et pent korianderblad på toppen gjør seg.

Fremgangsmåte:

Dekk et stekebrett med bakepapir. Skjær stilken av chiliene, del dem i to på langs og rens dem for frø og frøhinner.

Legg dem med skinnsiden opp på bakepapiret og sett brettet øverst i den kalde ovnen og skru på grillen.

Etter noen minutter begynner skinnet å boble. Ikke ta dem ut før skinnet har blitt lysebrunt med sorte flekker. Pass på så du ikke brenner dem opp!

Legg de svidde chiliene i en plastpose.

Når de h ar blitt kalde nok til å håndteres, trekker du av så mye skinn du klarer og legger kjøttet i sylinderen som følger med stavmikseren.

Kjør chilikjøtt, koriander og hvitløk med stavmikser til en jevn masse.

Bland inn majones og rømme. Smak til med limesaft og salt.

La sausen hvile minst en halvtime i kjøleskapet før servering. Et pent korianderblad på toppen gjør seg.